Обикновено успешните хора са склонни да спят по-малко

Ново изследване показва, че няма идеален брой часове за сън. То оспорва досегашните схващания, че недостатъчното количество сън създава опасност за здравето, както и че нищо не може да замени нощния сън.

Това е твърдение на професор Ръсел Фостър от Оксфордския университет, който е специалист в областта на неврологията, цитиран от списание „Мирър” и БГНЕС.

Експертите развенчават правилото за осемчасов сън, като твърдят, че е необходимо само "средно" количество сън и всеки човек трябва да се опита да разбере колко сън му е необходим.

Макар че експертите уж препоръчват седем до девет часа сън всяка нощ, терапевтът от DC Metro Sleep and Psychotherapy Ани Милър в по-ранен доклад в CNET казва, че хората не трябва да се чувстват ограничени.

"В исторически план един непрекъснат период на сън невинаги е бил стандарт", пише терапевтът. Според нея, „ако чувстваме, че "трябва" да спим повече или че не го правим правилно, сънят ни ще страда".

Системното недоспиване вреди на здравето на децата

Професор Фостър казва, че първоначално е написал книгата си "Време за живот: Новата наука за телесния часовник и как той може да промени съня и здравето ви", защото му е било "омръзнало" хората да казват, че трябва да се спи по осем часа всяка нощ.

Вместо това експертът съветва да спите между 6 и 10 часа всеки път, когато си лягате. Националната фондация за съня съветва същото.

Макар че някои хора може да се подиграват, когато други казват, че вероятно се нуждаят само от шест часа сън всяка нощ, за определен процент от хората това е истината, казва д-р Алисън Брейгър, доктор на науките, инженер по производителността в Momentous, съветник за производителността и здравето.

Умствената преумора натрупва опасен токсичен химикал в мозъка

Обикновено успешните хора са склонни да спят по-малко, каза по-рано д-р Брейгър пред CNET.

"Ако погледнете президентите на САЩ, успешните изпълнителни директори и военните лидери, много от тях съобщават, че спят малко, но се чувстват добре и не се нуждаят от стимуланти, за да останат будни", каза тя.

През 2019 г. учените съобщиха, че са открили "ген за кратък сън" и според Националния институт по здравеопазване (NIH) тези, които притежават този ген, естествено спят по-малко от 6,5 часа всяка нощ "без видими лоши последици".

Това откритие доказва, че нуждите от сън са силно индивидуални и се влияят от гените на човека. Според някои проучвания, моделите на сън и нарушенията на съня са наследствени. Следователно, броят на часовете, от които се нуждаете, за да спите и да функционирате ефективно на следващия ден, очевидно зависи от вашата ДНК.

Хората може да проверят дали си почиват достатъчно като се запитат дали са в състояние да работят на върха на възможностите си през деня.

„В състояние ли сте да вършите оптимално това, което трябва да правите", пита професор Фостър и дава вариантите. - Ако отговорът ви е "да", вероятно спите достатъчно. Ако не, може би трябва да промените времето за лягане и да се опитате да заспите малко по-рано.

Също така, ако се опитвате да добавите повече сън в дневния си график, експертът предупреждава да не наваксвате в почивните дни или през уикенда, защото макар това да ви кара да се чувствате по-добре в краткосрочен план, ще се окаже "смущаващо за телесния часовник". Вместо това професорът препоръчва дрямка по обяд или в ранния следобед. Това ще помогне за подобряване на работоспособността през втората половина на деня. Съветът е да не се правят дълги дрямки.

"Препоръчителната продължителност на дрямката въз основа на лабораторни изследвания е около 20 минути - и не твърде близо до времето за лягане", съветва  професор Фостър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook