На мястото на инцидента пристигнали две линейки

Една от лекарките, пристигнали на мястото на катастрофата със загинало дете във Врачанско във вторник, е била употребила алкохол. Това показал тест с дрегер, направен на медика д-р Димова след сигнал от близките на жертвата. По все още неофициална информация в издишания въздух имало над 1.2 промила алкохол. 

В писменото обяснение, което д-р Димова вече е дала на ръководството, твърди, че не е употребявала алкохол и дори не е подписвала протокол за теста.

Малко дете загина при катастрофа във Врачанско (ВИДЕО)

След като новината беше потвърдена, Изпълнителната агенция „Медицински надзор” към Здравното министерство започна проверка на Спешния център.

"На д-р Димова е направена проба с дрегер, която е позитивна. Тя е отказала да даде кръвна проба. Потресена съм от тази новина. Да, наистина тя е много добър лекар, но от тази новина следва проверка и прилагане на цялата строгост на закона", коментира пред NOVA директорът на Спешния център д-р Галина Лещарска.

На мястото на инцидента – отсечката между Враца и село Лиляче, пристигнали две линейки. В една от тях пътувала употребилата алкохол лекарка.

При катастрофата загина 3-годишно дете, а майка му - жена на 21 години, бе настанена в болница в тежко състояние, с опасност за живота. Пострадал е и 23-годишен мъж, пътувал на предната седалка. Зад волана на колата седял бащата на момченцето - 20-годишният К.Й., който е без сериозни травми. Той е тестван за употреба на алкохол и наркотици и резултатите са отрицателни. С каква скорост се е движил в момента на инцидента, тепърва ще се изяснява.

Безжизненото тяло на детето останало около два часа в линейката, с която било откарано от мястото на катастрофата. Медиците твърдят, че са действали по протокол, в който е описано как трябва да се действа при настъпване на смърт в кола на Спешна помощ.

Изясняването на случилото се пред спешния център във Враца доведе и до друг инцидент. В състояние на афект, бащата на починалото дете счупи стъклото на центъра.

Здравният министър Асен Меджидиев също коментира темата с положителния тест за употреба на алкохол на лекарката. Той заяви, че все още до ведомството не е достигнала официална информация за подобно нарушение. Известно било само, че екипите на Спешна помощ са реагирали веднага и са се озовали на местопроизшествието навреме.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.