В Кралството може да получи доживотен затвор за притежание на вещества, годни за взрив

Окръжният съд в Плевен остави в ареста 28-годишния британски гражданин, живял в село Любеново. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Мъжът беше арестуван вчера по искане от британски съд. На 28 декември 2022 г. районен съд Уестминстър е искал задържането му. Дейвид Бодил е нарушил Закона за взривни вещества.

По първоначална информация британецът е издирван с червена бюлетина от Интерпол. По време на делото в съдебната зала обаче стана ясно, че няма червена бюлетина, а заповед от британските служби от 2020 г. Това потвърди и Окръжната прокуратура в Плевен.

На 2 септември 2020 г. е имало заповед за претърсване на дома му в Англия. Тогава са намерени вещества, течност и прах, написани на ръка рецепти за взривни смеси - почти 2 кг въглерод, 20 кг, калиев нитрат, 1.200 кг сяра и 1 литър ацетон.

НС ще изслуша вътрешния министър и шефа на ДАНС за издирвания за тероризъм, задържан у нас

Специалистите преценили, че това става за експлозив, ако се смеси. Въпреки, че веществата не са били смесени, той ще бъде разследван за нарушение на Закона за взривните вещества от 1883 г. Имало данни за други 4 престъпления на Бодилл в Англия, но те не са част от тази заповед.

За нарушаването на този Закон е предвиден доживотен затвор на Острова. Това е и причината Окръжният съд в Плевен да поиска постоянен арест за Дейвид Бодил. 

Служебният защитник на британеца не оспори това искане на прокуратурата. 

“Той, процесът е формален.Тази заповед за арест има едни кутийки, които са еднакви за цяла Европа. Еднаква е. Когато са попълнени правилно и данните отговарят на изискванията, ние не ги проверяваме. Има си доверие между двете държави. Не се съмняваме. Проверяваме само дали правата му са спазени. Това е”, обясни Нинов. 

Дейвид Бодил пристига преди три месеца в село Любеново, където дядо му се е заселил преди години. Докато оправи дома си е живял при Малинка Георгиева, жителка на селото, за няколко дни.

“Каза, че е дошъл в къщата на баба си и дядо си. Сестра му е в Лондон, в църквата. Те имат църква. Това е техният бизнес”, каза Георгиева.

В село Любеново не са открити смеси и рецепти. По информация на NOVA, намерени са две въздушни пушки, които не са негови, а на роднини. Открита е и една пластмасова пушка - играчка.

По информация на БНР пред съда обвиняемият заяви, че не желае да бъде депортиран, нито да бъде съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя".

Предстои да бъде уведомено посолството и консулските власти на Обединеното кралство в страната ни. Делото за екстрадиция на британския гражданин ще бъде утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.