Той коментира разговор на бившия премиер с министъра на енергетиката на Гърция

„Не само с Гърция и Румъния, а и с още пет държави от ЕС работим изключително активно, за да успеем да намерим решение, което да не включва затваряне на въглищни мощности в страната, защото това е въпрос на енергийна и на национална сигурност. Бившият министър-председател Кирил Петков обаче не може да бъде част от решението на проблема, защото е негов причинител“. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов. Повод за неговата реакция стана казаното от Петков по-рано през деня, че е говорил с министъра на енергетиката на Гърция, който е изразил съгласие двете държави заедно да искат нови разговори с ЕК по темата за бъдещето на въглищните централи.

„В телефонен разговор с гръцкия ми колега изясних ситуацията. Той е приел неформално и като израз на любезно отношение разговора с Кирил Петков, но по никакъв начин не е поемал ангажимент за съвместно предоговаряне на задълженията на двете държави, касаещи бъдещето на въглищните централи“, поясни Христов. По неговите думи министър Скрекас е силно разстроен от това, че по този начин се спекулира с неговото име.

Петков: Разговарях с гръцкия енергиен министър за въглищните централи

„Ние сме поели ангажимент и ще изпълним всичко, което приема ЕС в областта на декарбонизацията. Искаме нашият План за възстановяване и устойчивост да бъде напълно съобразен с европейските инициативи. Предходното правителство, оглавявано от Кирил Петков, обаче е поело ангажименти без никакви анализи и обосновки. „Очевидно тези хора нямат никакви компетенции”, коментира енергийният министър. По думите му сега да се прехвърля проблемът на съседни държави и чрез тях да се опитваме да предоговаряме ангажиментите си, е абсолютно некоректно.

Христов припомни, че настоящото правителство работи още от август миналата година по този въпрос, следвайки определена стратегия и в сътрудничество с други държави. „Пред нас е поставена за решаване една почти невъзможна задача и ние мобилизираме огромен ресурс, за да намерим решение”, заключи енергийният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.