За инцидента информира близък на семейството

13-годишно момиче припадна и получи гърч пред частна болница в Бургас, след като преди това семейството обиколило няколко лечебни заведения с надеждата детето да бъде прието в болница. Инцидентът е от вторник вечерта, а за него информира близък на семейството. В момента момичето все пак е настанено в детското отделение на Университетската многопрофилна болница. Наложила се и намеса на директора на РЗИ- Бургас.  Детето вече е в стабилно състояние, но започва проверка по случая

До припадъка на 13-годишното момиче се стигнало, след като във вторник вечерта  близо 3 часа обикаляли с близките си  3 болници, заради неразположение. Настоявали да бъде приета за лечение. В една от болниците места нямало. Насочени били към Спешно отделение в УМБАЛ- Бургас. От там ги препратили в неотложния кабинет.

 „Те протестират, че не им обръщат внимание, защото детето продължава да отпада и буквално да омеква. Идва някаква жена също да я разпитва. Докторка. Обясняват ѝ какви са симптомите и тя пита дали е направила гърчове. Явно гърчове трябва да направи, за да ѝ обърнат внимание”, разказва Иван Иванов, вуйчо на момичето.

Близките напуснали кабинета и отишли в друга частна болница. Там лекарите преценили, че момичето, което наскоро е претърпяло ортопедична операция , няма нужда от хоспитализиране и я насочили за домашно лечение.

„Но детето все още продължава да не получава такава помощ ида гасне буквално в нашите ръце. И вече пред болницата детето се свлича, пада на земята и без да мърда,цялото посиняло и лед студено”, твърди вуйчото на момичето.

Собственикът на частната болница, уточни, че дежурният лекар през телефон 112 е повикал линейка, която да закара детето в Спешно приемно отделение. Обясни отказа за прием така: „Защото има няколко придружаващи заболявания, плюс скорошна операция-ортопедична. И тъй като ние нямаме специалност, нито „Ортопедия”, нито „Неврохирургия”, а  тя има тръпнене на крайниците - дежурният колега е преценил, че там ще има нужда от тези консултации и е по-логично да е в голямата многопрофилна болница”, посочва Александър Маджуров, директор на МБАЛ „ Маджуров”.

От ръководството на УМБАЛ в писмена позиция заявяват, че родителите са пристигнали с оплаквания за "студени ръце" на детето. В спешното са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация, се казва още в съобщението. Тъй като е имало други спешни пациенти, с които са били заети лекарите, родителите на момичето са отказали да чакат и са си тръгнали.

Детето е настанено в болницата след намеса на директора на РЗИ-Бургас. „Казах му на човека да отива направо в УМБАЛ- Бургас, защото знаех, че там има  8-9  свободни легла. Поне от обяд информацията беше такава. Също ще проверя случая какво, защо и как се е стигнало до това”, заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Днес състоянието на детето е стабилно, съобщават от Детското отделение. Изследванията са добри, няма температура, няма данни за вирусна или друга инфекция. Няма и оплаквания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.