За да подобрят условията си на живот, някои индиански племена възраждат старите традиции

Някога коренното население на Северна Америка е обитавало обширна земя, простираща се от бряг до бряг. Днес само 2% от американците са от местен произход. Малка част от тях живеят в резерватите, предимно в бедност. За да подобрят условията на живот, някои местни племена се организират и възраждат старите традиции. Това води до връщането на бизоните.

Когато събират бизоните, всичко трябва да се случи много бързо.

„Не бива да давате време на животните да размислят, защото ще отвърнат”, казва Роби Магнън, който е отговорен за повече от 50 бика, крави и телета.

Преди да отпътуват за новия си дом, животните трябва да преминат последен здравен тест.

В резервата Форт Пек в Монтана подготвят бизоните за разпространение сред индианските племена. Роби води кампания от години да върне бизоните в прерията.

„Вкарваме ги, взимаме им кръв и ги пускаме”, обяснява Роби.

Кръвта се изследва за бактерии на бруцелоза, донесена от кравите от Европа. Те заразили местните бизони. Днес говедата вече нямат бактерии. Но фермерите се опасяват, че кравите им могат да влязат в контакт с дивите животни. Затова има много  правила и тестове. Как продължават те и накъде се пращат животните - гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.