Надежда Илиева и Георги Бърдаров са убедени, че има шанс за промяна на демографската ситуация у нас

„Основният проблем е ниската раждаемост и високата смъртност. В последните няколко години смъртността нарасна от 15 на 18 промила през 2020 г. и на 21,3 през 2022 г. Това е изключително висока смъртност на Европейския континент и отново сме на първо място. Ние сме на последно място по раждаемост в Европа – около 8,5 промила”.

Това заяви доц. Надежда Илиева – секция „Икономическа и социална география“ в Българската академия на науките (БАН) в предаването "Челюсти" по NOVA NEWS.

Естественият прираст е водещ при формирането на съвременното население. На него се дължи 63% от намаляването на населението, а останалите 37% - на външната миграция, уточни доц. Илиева.

Другият участник в разговора – преподавателят в Софийския университет доц. Георги Бърдаров заяви, че „България има не просто висока смъртност, а срамно и страшно висока смъртност – на нива на държава, където има военен конфликт”.

„В България имаме два мита, когато се говори за демография – намаляване на населението и ниска раждаемост. Ние имаме раждаемост, която е нормална за развита европейска държава и сме горе-долу по средата на европейските държави по раждаемост. Средният брой деца, които ражда една жена през своя фертилен период – от 15 до 49 години – в Европа варира от 1,1 в Италия до 1,9 на Ейре. България е с 1,56% - точно по средата. Големият проблем (за демографската ситуация у нас) е високата смъртност”, каза доц. Бърдаров.

Ние сме в тежка демографска криза, но това е обратим процес, категоричен е той.

„В демографията всички мерки са с отложен ефект – 15-20 години. Според него на регионално ниво има желание за реформи, но не и на национално”, каза доц. Бърдаров. Той цитира община Бургас и мерките за призива младите хора да създават семейства и да остават в страната ни.

Според него популистките приказки не вървят в демографската сфера. „През 2015 г. в Унгария започва политика - държавата подарява 33 000 евро на семейство, което роди и гледа 2 деца за 10 г., родителите имат средно образование и си плащат данъците. Това не работи в съвременния свят”, каза Бърдаров и допълни - раждаемостта не може да бъде увеличена с говорене.

За възможностите да се увеличава младото активно население доц. Илиева заяви, че то се появява освен с раждането на деца и с привличането на мигранти. Т”ретият демографски преход е резултат от политиката на държавата да привлича мигранти”, обясни Надежда Илиева.

Думите й потвърди писателят и преподавател Георги Бърдаров – „Имаме свят, в който започва глобално разместване на населението. Западна Европа не е това, което беше и няма да бъде в бъдеще. Предвиждам миграционна вълна от Западна към Източна Европа”.

Много важно е в каква среда ще растат децата, каза доц. Бърдаров, по повод хората, които мигрират.

Двамата признаха, че и в България има гета, но има начин хората там да не се капсулират. Според Бърдаров светът е нов. „Капсулирането на хората в гета е сериозен проблем, но той е преодолим. Трябва да се работи в тази посока да няма капсулиране, има пътища и те трябва да се търсят”, каза той и очерта още един проблем – стерилитета.

С”терилитетът на хора в активна възраст вече се превръща в пандемия в Европа. Ние около 100 000 семейни двойки, които искат, но не могат да имат деца”, допълни доц. Бърдаров.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook