Това стана с решение на НС

Парламентът отстрани предсрочно управителя на НЗОК Петко Салчев. Това стана със 149 гласа "за", нито един против и 26 въздържатели се.

Причините, които посочиха депутатите, са системно неизпълнение на задълженията и нарушен диалог с Българския лекарски съюз. Пред депутатите Салчев зави, че не приема изложените мотиви. 

Предложението за прекратяване на мандата на управителя на НЗОК бе внесено от Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев ("Продължаваме Промяната"), Александър Симидчиев ("Демократична България") и Николай Благоев ("Български възход").

„Липсата на нормален диалог между управителя и Лекарския съюз поставя под съществен риск качеството на здравните услуги в България”, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„Длъжни сме да бъдем активни и да вземем решение, за да възстановим диалога и в независещата част от изпълнителната власт да има пряко договаряне”, каза Антон Тонев, ПП.

Пред депутатите Петко Салчев заяви, че не приема посочените мотиви.

"Нарушен диалог има, когато едната от страните не желае да говори. Няма системни нарушения. Личното ми мнение е, че през цялото време съм се стремял да спазвам законите и нормативните уредби. Човек, когато работи - греши, но да ме обвиняват за системни нарушения - не бих го приел. Горд съм и ще си тръгна гордо, защото оставям една работеща институция", каза Салчев.  

Решението беше взето единодушно.

В кулоарите Салчев обясни, че напрежението с БЛС започнало, след като поискали увеличение на възнагражденията на лекарите чрез Националния рамков договор.

„НЗОК е институция, която е на лекарите, а е на здравноосигурените лица и управителят трябва да защитава техните интереси. Две години се сблъсквам със становището: „дайте да дадем пари на лекарите”. Опитите за въвеждане в НРД изисквания за заплати са незаконни”, каза Салчев.

И на излизане от парламента предупреди.

„От тук нататък всеки управител на НЗОК всеки момент може да бъде свален по предложение на някоя от съсловните организации”, каза Салев.

От Българския лекарски съюз изпратиха благодарствено писмо към народните представители. Докато парламентът избере нов управител, длъжността ще изпълнява подуправителя на Здравната каса Йорданка Пенкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.