Много семейства заминават на работа в чужбина и оставят грижите за децата на родителите си

Общо 11 области у нас са сред първенците в класацията на така наречените „донори“ на работна ръка за чужбина. Данните показват, че над 5 на сто от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

Квартал „Изток“ във Вършец от години се слави с многото трудови мигранти. Тенденцията, която се е очертала там, е младите да заминават, а бабите и дядовците да се грижат за своите внуци.

5% от населението на 11 области у нас работи в чужбина

В началното училище „Васил Левски“ във Вършец учат 166 деца от 1 до 4 клас. Голяма част от родителите са в чужбина. Директорът Светла Вангелова казва, че за децата е по-добре да остават и учат в България. Липсата на родителско рамо обаче се усещала в клас.

„Бабите и дядовците глезят внуците си и това се отразява върху домашните им, върху подготовката им за учебния час”, коментира учителят Катя Александрова.

Според проучванията през последните години намалява броят на хората, които заминават да работят в чужбина. Сред причините за това са COVID пандемията и войната в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.