Ключът за имота, намиращ се в Бристъл, вземат в средата на ноември

Охлаждане на пазара на недвижими имоти и в България очакват експерти. Такова вече се наблюдава в някои западни държави, където растящите през последните години цени не само се забавиха, но и падат.

За трети пореден месец цените на жилищата във Великобритания намаляват, като те вече са изгубили 2,5% от стойността си. Това е най-големият тримесечен спад след предишната финансова криза през 2009 година. Поскъпването на живота и увеличените лихви по ипотечните кредити отказват потенциалните купувачи. Успоредно с това се увеличават наемите, тъй като все повече хора предпочитат да наемат дом, вместо да купят, в условията на криза.

Една млада българска двойка обаче не се страхува да се гмурне в непредвидимия английски имотен пазар. Става въпрос за Тина и Миро, които спечелиха сърцата на зрителите на предаването „Един за друг“ по NOVA. След като преди година сбъднаха голямото си желание да се оженят, сега те реализират и мечтата си за собствена къща в Англия, където от години живеят.

„Закупихме нашия имот с 30-годишна ипотека с фиксирана лихва за първите пет години. Това означава, че каквото и да се случва с лихвите – дали ще се повишават, или понижават, нашата вноска на месец няма да се промени през следващите пет години. Възнамеряваме след този период да рефинансираме отново с 5-годишна лихва, за да избегнем всякакви видове промени, защото може да са позитивни, но и негативни”, обяснява Миро.

„Събрахме парите за депозита преди да влезем в предаването. Но, тъй като работим като самоосигуряващи се и прекъснахме дохода си с участието ни и сватбата, ни се наложи да изчакаме малко с прибирането в Англия, за да натрупаме няколко месеца на постоянни доходи и да можем да кандидатстваме за кредит. Но пък с парите от предаването се поглезихме с някои други неща”, разказва Тина.

Вземат ключовете на новата си къща в английския крайбрежен град Бристъл в средата на ноември. Следват седмици на ремонти, дори по Коледа, но двамата са щастливи да посрещнат празниците с работа по своя дом. „Нямаше много неща за правене, но все пак пребоядисахме почти цялата къща. Избихме някоя друга стена. Това обаче са козметични ремонти”, допълни Тина.

Прогнозите са, че цените на имотите в Англия ще продължат да падат и те вероятно ще изгубят 8-10 на сто от стойността си през тази година, което притеснява някои от купилите вече на високи цени, но Тина и Миро не са сред тях.

„Дори имотите да се понижат с 5-10%, не мисля, че тази къща след 5-10 години ще струва по-малко, отколкото в момента. Все пак е важно колко се плаща всеки месец. Имайки предвид и какви са наемите в Бристъл, за такъв имот със сигурност не можем да плащаме толкова, колкото даваме в момента. Мисля, че това решение не е грешно”, заключи Миро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.