На покрива на сградата вече се монтира ветрогенератор

Първото училище в България, което само ще произвежда ток за собствени нужди, се намира в Раковски. Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ ще има ветрогенератор, монтиран на покрива. Сглобяването му е започнало в края на миналата година и се очаква да завърши до дни, тъй като вече са доставени всички части за него. А те са закупени със средства по проект, който училището е спечелил.

Полученият от веторгенератора ток ще захранва не само отоплителните и охладителни уреди, но и компютърните системи в административния корпус на сградата.

"На твоя страна": Как домакинствата да получат държавна помощ за соларни панели

Предварителните изчисления сочат, че така гимназията ще спестява от сметките си за ток около 15 хиляди лева годишно. Любопитен факт е, че калкулацията на бюджета е направена от ученици на гимназията. А за да съчетаят фитнеса с ученическата практика, десетокласниците са изработили велогенератор. Въртейки педалите на колелото, също ще произвеждат ток.

Следващото предизвикателство пред учениците е изграждането на фотоволтаична система, с която да се захранва почти 30-40% от консумираната енергия в гимназията.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.