Планирано е тя да заеме половината от площта на язовир „Огоста”

Протест в Монтана заради намерение на германски инвеститор да изгради първата в страната плаваща фотоволтаична електрическа централа върху водите на язовир „Огоста”. По първоначални данни инсталацията ще заеме около половината от площта на язовира.

В замяна, частната компания се ангажира да поеме финансирането на всички нужни ремонтни дейности като язовирната стена, например, за която от години се говори, че има нужда от спешен ремонт и е опасна.

Жители на Монтана обаче имат притеснения относно прозрачността на проекта. Те блокираха международния път от и за „Дунав мост” 2.

„Притесненията на всички риболовци е, че след това няма къде да има място да се риболува. Никой не се допита до тези над 10 000 рибари, които посещават водоема. Никой не дойде да им обясни и да им каже какво следва. Доколкото знаем, става въпрос за над 10 000 дка площ”, обясни Валери Спасов от сдружение „Рибар”.

От Министерството на икономиката обясниха за NOVA, че има заявен само инвестиционен интерес към яз. „Огоста”. Дали подобен проект ще бъде стартиран предстои да се реши от институциите след проучване на всички аспекти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.