Лечението да започне навреме, за да не стават хронични, препоръча тя

"Кожните алергии могат да протичат бързо и бавно. Те са различни видове – контактният и атипичният дерматит, както ортикариите, слънчевите и студовите алергии, екземите". Как да ги различим разказа в предаването „Пулс” по NOVA NEWS д-р Лидия Ванеска.

"Кожата е нашата бариера към външния свят и тя ни предпазва от алергени и външни фактори, които могат да ни наранят. Когато алергените попаднат в подкожието и през порите, те могат да ни алергизират и нормалната структура на кожата да се промени. Тогава започват сърбежи, зачервявания и обриви", каза д-р Ванеска.

"Контактният дерматит е най-често срещаната кожна алергия. Често срещани са алергии от никел – металът се среща в обици, колани. Има алергии и от околоочни кремове, парфюми.
Атопичният дерматит е срещан от ранна детска възраст – по бузи, шия, гънчици, където има място на триене. Кожата първо става суха, след това се наранява и напуква на места. Тя наболва, сърби. С времето децата израстват това заболяване", успокои родителите медикът.

Ортикариите са честно срещани кожни алергии. Те протичат с подвижни обривни единици, зачервявания, които са подвижни. При ухапване, ужилване от инсект може да се появи такава уртикария, обясни д-р Ванеска.

Тя препоръча справянето с обривите да бъде с кремове с нисък PH. Алергиите да се лекуват от начало, за да не стават хронични.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.