Фермерите търсят алтернативи, за да продават своя продукт

Криза с млякото във Франция. Все повече млекопроизводители са принудени да продават своето био мляко като обикновено. Заради значително по-високата му цена, търсенето на органично мляко намалява, а това кара фермерите да търсят алтернативи, за да продават своя продукт.

Много са факторите, които през последната година карат производители на био мляко да продават продукцията на по-ниски цени. Криза, суша, инфлация - почти половината от големите мандри във Франция са продавали органичното си мляко като обикновенно. Скокът в цените на биопродуктите ги прави все по-недостъпни за потребителя, а биопроизводителите, от своя страна, не успяват да покрият разходите си за производство.

Често по-рафтовете в супермаркетите можем да констатираме значителна разлика в цените на органичния млечен продукт и обикновеното мляко. За първи път продажбите на био мляко във Франция спадат. Причината – по-високата му цена. А резултатът - все повече големи мандри в страната пълнят био и конвенционално мляко в общ резервоар.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.