Има само 48 човека като него по света

Има само 48 човека като него по света. Лекарите са категорични, че малко хора в неговата ситуация биха оцелели. Казва се Здравко Димов и стана известен като „човекът с преместеното сърце“.

„Единственият в България, който е оцелял след такова нещо. Благодарение на докторите и на здравото ми тяло. И на здравата воля. Българските специалисти ми върнаха сърцето там, където трябва да е”, допълва той.

Сърцето му се премества след катастрофа с мотор. „Една кола ме засече. С лице се забих в задната част на автомобила. 200-килограмовият мотор ме застигна и ме удари в гърба. Точно там, мускулите, които си бях изградил, благодарение на спорта, се оказаха въздушната възглавница, която омекоти удара”, разказа Здравко.

След инцидента той остава в съзнание. Последното нещо, което си спомня преди да го приспят, е болката в гърдите. „Заспал съм за един доста сериозен период, който аз не подозирах. Над 45 дни кома”, обясни той.

През това време лекарите установяват проблема със сърцето. „То буквално се е завъртяло по оста си и се е изместило. Но нито една артерия не се е скъсала. Отначало са мислели, че съм се родил с такава аномалия - сърцето ми да е отдясно. Малко повече от едно денонощие са се чудили какви действия да предприемат. Буквално са ми разрязали слънчевия сплит и са върнали сърцето ми обратно”, посочи Здравко.

Междувременно, след шест курса химиотерапия, Здравко успява да пребори и рака. „Без коса, без брада, без вежди, без апетит го преборих и влязох в ремисия”, сподели още мъжът.

Преди катастрофата, която претърпява, Здравко е български военен офицер, пилот. „За съжаление, в момента поради това, че ръката ми е парализирана, съм в летателна забрана. Но не за дълго. Със сигурност ще летя пак. Гарантирам, заявявам го в национален ефир. И не само, че ще летя, дори ще си пилотствам”, завършва с усмивка той.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.