"Ние също искаме правосъдна реформа", обясни тя

„Разчитаме го като желание да не се състави правителство”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "На фокус" за информацията, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП.

Според нея, „съгласно календара, следващите избори ще бъдат в края на март, началото на април. Трябва да се даде шанс на БСП да създадат кабинет. Желая им успех, ако успеят да направят правителство, това ще бъде правителството на България”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Нелогично е същият кабинет (Габровски, предложен от ГЕРБ) да бъде предложен от БСП”, каза Атанасова в отговор на предположение. „Няма срок в българската конституция, в който мандатът да се върне обратно на президента. Досега традицията говори, че в рамките на седмица или 10 дни се предлага кандидатът за премиер, който предлага кабинет”, каза депутатът-юрист.

„Ние също искаме правосъдна реформа”, обясни тя и допълни: „Предстоящата седмица ще изслушаме главния прокурор Иван Гешев на заседание на правната комисия и ще обсъдим в цялост 6-те законопроекта, които стоят на масата”.

По думите й са говорили за подкрепа на определени приоритети, при които лидерите на партиите, на ГЕРБ, СДС, ДБ да положат своите подписи. „От ден първи на този парламент казваме, че поради политически наслагвания са трудни разговорите и е редно да седнем на масата”, обясни Атанасова.                  

За скандала Nexo – „изглежда, че не само будна гражданска съвест може да накара някого и неговите колеги в рамките на ден-два да преведат по 20 000 лв. – общо 100 000 или повече. Струва ми се невероятно 5 млади момичета, които даряват в един ден общо 100 000 лв. Вероятно Сметната палата трябва да провери всички дарители. Не знам дали по-големия проблем е за ДБ, колкото за цялата схема, която се сглобява.

Относно разследване на сайта „Биволь”, че бащата на Антони Тренчев е имал обща фирма с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 1997 г., Атанасова каза: „Тази информация трябва да я проверим. Този въпрос е като опорна точка като противопоставяне на дарения. Ако Борисов или ГЕРБ имат нещо общо с Nexo, защо се правят дарения на ДБ, а не на ГЕРБ. Борисов от момента, в който е бил главен секретар, няма участия във фирми”, допълни Десислава Атанасова.

Вижте целия разговор във видеото.                 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook