Тя се провежда в цялата страна

Съвместна акция на прокуратурата и МВР срещу каналджийството и незаконната миграция. Операцията е под кодовото име „Хавала” и се провежда в цялата страна. Акцията започна сутринта на територията на цялата страна.

Има информация за задържани организатори на канали за трафик на мигранти от Северна Африка, Близкия изток и Азия по т.нар. „Балкански маршрут“, съобщиха източници от разследването. Става въпрос за българи и чужденци с турско-арабски имена. Открити са и мигранти, пресекли турско-българската граница през последните 48 часа.

Кодовото име на акцията „Хавала” означава древен, прикрит и нестандартен начин за парични трансакции.

В София полиция имаше пред жилищен блок в кв. „Зона Б-5”. С белезници беше изведен чужденец, който от няколко месеца живеел в блока с жена.

Каква е била ролята на мъжа в трафика на хора – от МВР и прокуратура не разкриха. Посочиха, че на мушка са организатори на големи канали.

„Обект на разследване са организаторите на българската страна на големи канали за трафик – от Турция през България продължават през Сърбия и Румъния за Централна и Западна Европа”, обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Това е така нареченият „Балкански път” за трафик на мигранти от Северна Африка и Близкия изток. Според вътрешния министър разследването ще се пренесе и в Турция.

„Ударени са сериозни групи, занимаващи се с каналджийство. Акцията ще продължи не само днешния ден, не само в България, но и в Турция”, заяви Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

А от прокуратурата обявиха, че при тази акция с МВР отново говорят на един език.

„Дългото затъмнение в отношенията между прокуратурата и МВР въз основа на политическите атаки върху съдебната власт даде своите горчиви плодове върху борбата за опазване на границата”, заяви Сийка Милева.

А целта – България да стане част от Шенген. Подкрепа получаваме и от Гърция, стана ясно по време на среща в София между двете ресорни министерства.

„Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е важно не само за Европейския съюз, но и за Гърция и ние бяхме, че разочаровани, че на последния Съвет в Брюксел не беше постигнато решение по този въпрос”, заяви Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Гърция.

Акцията срещу нелегалната миграция продължава и през следващите дни.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на участващите в акцията. „Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", написа той в Twitter.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.