Мога ли да науча китайски за 8 месеца и други факти за този екзотичен език

Ако ви е хрумвало да учите китайски език, надяваме се, да ви помогнем да вземете това решение. Следващите редове може да ви мотивират допълнително да се запишете на курсове.

Методи Негревски, създател на езикова школа по китайски „ЕдуЛаб, разказва за своето отношение към китайския език, обяснява защо е препоръчително да учим този източен език и какво отличава школата от всички останали и, разбира се, разкрива за колко време можем да научим сносен китайски, така че да се чувстваме в свои води.

Кога е създадена школата и кое доведе до нейното основаване?

„Китайски ЕдуЛаб“ беше създадена през 2018, след като заедно с брат ми – Бранимир Негревски, решихме да организираме онлайн обучение по китайски език по съвременни методики.

Аз живея в Пекин от 2007. Общувам с много младежи, които идват тук за година, за да учат езика. Има и младежи между 16 и 18 години, които идват за едногодишно обучение в китайски гимназии. Представете си какво означава това? Инвестирането на време от техния живот, да живеят в Пекин, да научат езика и да се обогатят от културата е сериозна заявка за потенциала, който виждат в този език за в бъдеще. А защо нашите младежи не са тук? Тийнейджърите на 16- годишна възраст вече говорят свободно английски език, защо да не научат и друг различен език? По този начин ние се концентрирахме върху създаването на авторско учебно съдържание и иновативна “класна стая“.

Първият ни успех: 2018 помогнахме на две българчета да кандидатстват в китайски университет. Те се представиха отлично. За 9 месеца стигнаха до HSK4 ниво (еквивалент на TOEFL) и бяха допуснати в същинската бакалавърска програма. Това ни даде увереност, че с подходящи материали и упоритост, други хора също могат да постигнат завидни резултати.

Създадохме продукт, който се изживява, а не само ползва. Представянето на възможностите към млади и към бизнеси, събиране, създаване, структуриране, организиране на съдържание с достъпни материали за ефективно овладяване на езика, пътуване в Китай с цел научаване на мандарин и допир с културата. Ето в това се превърна „Китайски ЕдуЛаб“. Тук е линкът към нашето интернет присъствие за желаещите да научат повече.

Интересуват ли се българите от китайския език и въобще Изтока и по каква причина избират най-често да учат китайски – работа, удоволствие?

В последните години българите засилиха интереса си към Азия, към различните източни култури, тяхната история, медицина, храни и др. Забелязвам, че тези, които се интересуват от езика, са амбициозни, далновидни и широкоскроени хора. След запознанството си с китайския много от тях споделят, че езикът има неочаквано въздействие върху менталното здраве, креативността, логическото мислене и концентрация.

Един от курсистите дори го определи като „йога за мозъка“, което е доста точно определение, тъй като е научно доказано, че изучаването на китайски активира и развива едновременно и двете мозъчни полукълба.

Чуваме от тях и други причини, например: след като владеят език на кирилица и език на латиница, научаването на китайски ще осигури едно пълно “покритие”, където и да се озоват в света. Други споделят, че китайският език се превръща в това, което беше английския език преди 15-20 години, тоест в задължителен.

Китайският им е нужен за бизнес, за образование и за обща култура.

Колко часа уроци ни трябват средно за едно базисно разговорно ниво на китайски език?

Повечето курсисти за 8-9 месеца успяват да натрупат солидна лексикална база, могат да четат без пинин (латинска транскрипция) и да водят разговори на различни теми.

Такива ученици дори се шегуват в часовете с китайските учителите, което е показател за увереността им в езика и за напредъка им.

С какво се отличава школа „Китайски ЕдуЛаб“?

Създадохме продукт и услуга, с които оборихме предразсъдъка, че китайският е труден, а изразът „Говориш ми на китайски“ придоби друго значение. Предлагаме и лична обратна връзка. Аз живея в Пекин от 15 години и представям реалния живот тук и възможностите му, за да мотивирам курсистите на ЕдуЛаб, съдействам им със съвети и идеи.

Нашите програми имат следните качества:

· Предлагат нужните знания в задължителните области при овладяване на един език. Това са: граматика, слушане, произношение и четене с разбиране.

· Допълнително, материалите, тяхната организация, практическите знания, формата, в която ги използват - това все са детайли, които правят обучението, което дава ЕдуЛаб различно и ефективно.

Освен това, нашият продукт се изживява реално - курсистите се потапят в езика, за което допринасят и срещите с културата по време на уроците с китайски учители, които разказват и показват неподправения живот в Китай - с неговите обикновени всекидневни неща и с неговите странности.


Какъв е подходът и на какво залагате за успешно преподаване и усвояване на материала?

Първо, залагаме на подхода на преподаване. Винаги наблягаме, че във всеки ученик има един победител, който може да овладее езика лесно и бързо. Тази вяра и кураж, наравно с материалите ни, специално подготвени за българи с културен акцент (учебници и помагала, видеа, аудио, презентации за произношение и/или за учене на нови думи), са нашата гаранция за успех.

Второ, залагаме и на добър подбор на персонала. Връзката учител - ученик е специална. Избираме персонал, който правилно да комуникира мисията на школата. Преподавателите ни са хора с високо ниво на китайски език, завършили китайски университети и с богат житейски опит от Китай.

Каква е вашата лична история, откъде идва любовта ви към този език и култура?

Харесвам Изтока заради възможностите сега и перспективите в бъдеще. Допълнително харесвам сигурността на социалната система и спокойствието. Докато учех в Германия, имах двама немски приятели, които учеха китайски. Помислих си „Виж ти! Ние българите мечтаем да отидем в Западна Европа или САЩ, а западняците искат да отидат на Изток“. През 2007 година имах възможност да дойда в Пекин и работя с хедж фондове, осъзнах и необходимостта и ползите да знам и местния език. Не исках да съм просто 外 国 чужденец, който очаква светът да се промени, за да му е удобно на него.

И още нещо, аз гледам на владеенето на китайски език и от прагматичната му страна. Навярно, повечето от читателите ще се съгласят, че поназнайването на китайски е позитив? Владеене на китайски ще направи биографията ни различна и забележима. За предприемчивите, езикът ще им даде шанс да започнат работа или бизнес с Китай. Аз имам приятели с успешни бизнеси с Китай, без да говорят езика, и споделят, че знания по езика биха им донесли повече увереност при комуникация с китайските им партньори. Мислите ли, че тези хора говорят наизуст или споделят факти, които са резултат от опит? Затова и често приканям да научим китайски език – има значение.

Предлагате и езикови ваканции в Китай – какво е тяхното предимство?

Ние сме и фабрика за приключения - организираме езикови ваканции в Пекин с продължителност до 30 дни, давайки възможност на пътуващите да използват свободно и непринудено езика, да общуват пълноценно с обикновените хора и да се потопят в богата култура на Китай.

Представете си предимствата на пътуването в чужбина. В това сме убедени, повечето от нас, нали?

Ежедневно даваме уроци по различни нива, придружени с представяне на културни особености и исторически събития на пътуващите.

Подобен формат направихме със студенти от Висшето Училище по Мениджмънт през 2018 година. Те пристигнаха на визита в Пекинския Столичен Университет по Икономика и Бизнес. Бяха настанени в кампуса на университета. Имахме незабравими спомени, самите те бяха доволни да разберат повече за страната, за културата и за хората.

Предимството на тези ваканции е изживяването им и ученето на езика. Преживяванията са незабравими, а и носят интелектуална наслада от знанията, които са придобити заедно със забавленията.

Какво бихте препоръчали на хората, които искат да учат китайски, но ги е страх, че е труден език?

Да отидат на нашия уебсайт, ние имаме специално предложение за всеки желаещ. Тук може да се запишете на четири безплатни урока, с които може да разберете, труден ли е китайския, за вас ли е, дали дръзвате да продължите да учите този език.

Какви са прогнозите ви – ще става ли все по-популярен и предпочитан китайският език?

Знаете ли, на този въпрос ще отговоря с въпроси, а вашите читатели ще си направят заключенията сами:

Има ли смисъл да научим какъвто и да е чужд език?

Трябва ли да учим език, който е записал постиженията на 5000 години история и култура?

Има ли смисъл да научим езика на цивилизацията, която е допринесла за толкова много открития (хартията, барута, компаса, коприната и др.), за да бъде светът това, което е сега?

Има ли смисъл да научим език, който има странен начин на изписване и звучене? - Да, има смисъл.

Кое е най-трудно за усвояване от българите при изучаване на китайски език – проговарянето, писането?

Китайският език е тонален - използва 4 различни тона на произношение и тренираното ухо успява много бързо и лесно да различава отделните тонове и да ги възпроизвежда. За други е изключително лесно да пишат и четат йероглифите, това са предимно хора с доминираща визуална памет и художествени дарби.

Езикът има мелодия. Всяка комбинация от два или три знака има мелодия. Възпроизвеждането на тази мелодия дава знак в ухото, а след това и в мозъка на слушащия и той разбира какво е съдържанието на звуците, поставени в изречение и предназначени за него.

Ако след всичко прочетено, поривът ви да се запишете на китайски е вече неконтролируем – разбираме ви. Най-добре го направете, защото смисълът на този живот е да пробваме нови неща, да разрушаваме личните си граници на комфорт, да учим и да се предизвикваме, а резултатът, който този труд носи, е една от най-сладките победи на човешкия ум. Не можем да кажем всичко това на китайски, но, представете си - вие след 8 месеца може би ще успеете.