Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали

Момиче с епилепсия е арестувано от полицаи в София за притежание на наркотични вещества. По думите на семейството му то е носило в себе си животоспасяващо лекарство, което обаче не е разрешено за продажба в България.

Пред NOVA 19-годишното момиче обясни, че докато се опитвала да спре такси е била проверена от полицаи, които претърсили личните ѝ вещи без позволение. В чантата ѝ открили хапчета против епилепсия. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали. 

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, каза още момичето. 

Случката се разиграва на 12 януари, малко след 23 часа.  


Майката на потърпевшата - Павлина Евтимова-Атанасова, обясни, че документът, който полицаите откриват в чантата на дъщеря ѝ, е за друго лекарство. “Тя пие оригинала, а на нея ѝ е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар”, уточни майката. И допълни, че дъщеря ѝ носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия. 

От МЗ казаха за NOVA, че лекарственият продукт “Ривотрил” е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас. 

От МВР съобщиха за NOVA, че има образувано досъдебно производство по случая. По данни на ведомството в момента на задържането момичето не е представило медицински документ.

Адвокатът на семейството- Велизар Антов, обаче е категоричен - законът не е нарушен. “Тя е носела документ, който удостоверява лечението ѝ. На бележката пише, че ѝ е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези два медикамента са идентични”, обясни той. 

Лекарството “Ривотрил” е закупено от Германия, каза майката на момичето. Тя използвала него, защото “Клонарекс” не влияе добре на лечението ѝ. 

От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия потвърдиха, че лекарството, което не се продава в България, се употребява масово. Добавиха, че това не е първият случай, при който е задържан човек с епилепсия за притежание на „Ривотрил”.

„Родителите носим лекарства в себе си, за да спасим живота на децата ни. Ако всеки може да ни рови в чантата и да ни задържи, сигурно трябва да задържи половината население на България”, посочи Веска Събева от Асоциацията.

От Асоциацията са изпратили сигнали за случилото се до всички отговорни институции.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.