В страната има 133 000 свободни работни места за лекари и медицински сестри на пълен работен ден

Великобритания се бори с двойна епидемия - от грип и коронавирус, това принуди властите да отворят временни морги. Всичко това се случва на фона на сериозен недостиг на кадри в здравеопазването и продължаващи стачки на медицинските сестри и спешните екипи.

В страната има 133 000 свободни работни места за лекари и медицински сестри на пълен работен ден, отделно има и такива на непълен. 3 млрд. паунда са дадени, за да се наемат медици от частни структури. Осъществяват се и виртуални прегледи, които могат да се направят през мобилно приложение.

Стачка блокира жп трафика във Великобритания (ВИДЕО)

На всеки пети пациент, взет от линейка в Англия през последната 2022 г. му е отнело повече от час да постъпи в спешна помощ, а десетки хиляди са чакали повече от 12 часа, преди да получат лечение там. Това е довело до 20% повече смъртност. Според проучване 3 млн. души са били заразени с грип и коронавирус през последните 2 седмици на 2022 г.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак призова профсъюзите от публичния сектор да проведат следващата седмица преговори с правителството, тъй като вълна от стачки засегна болници, железници и други критични области.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.