Това каза президентът преди кръглата маса на тема енергетика

Първи коментар на президента Румен Радев след връчването на третия мандат. Той обяви, че не се е ръководил от скандала „Nexo” при избора си на кого да връчи третия мандат. Водещо условие при избора на левицата било тяхната диалогичност. „7 партии - всяка има позиция, аз така съм преценил. Разчитам, че БСП ще направи максимално възможното. Не съм се ръководил от скандала „Nexo” за своя избор. Той избухна, след като бях взел своето решение. Този скандал има потенциал да повлияе на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ - това го виждаме всички”, добави Радев.

Не скандалите, а последователната политика е била важна за президента при избора за третия мандат. „БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, показа, че е готова на компромис, на решения, които да са общи за всички партии или поне за мнозинството такива”, заяви президентът преди кръглата маса на тема енергетика.

Представят стратегия за енергетиката

„БСП показа, че може да влиза в коалиции. Това не е малко. БСП беше основният фактор за решаване на кризата с избора на председател на НС”, допълни държавният глава.

Радев коментира думите на вицепреизедента, че партията, на която се спре, ще бъде тази, която следва политиката на служебния кабинет. Нещо, което пък Нинова отрече. „Първо, какво разбираме под политики на служебния кабинет? Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности, така че да работи добре в името на България. От тази гледна точка мога да кажа, че политиката като изкуство би трябвало да се следва от всички останали правителства”, коментира още президентът.


Премиерът Гълъб Донев защити избора на държавния глава. „Той е направил своите анализи, знаете каква беше политическата обстановка. Знаете и разкритията за една структура за крипто валута. Знаете, че има говорения по тази тема за някои политически среди и съответно финансиране. Така че мисля, че изборът, който направи президентът, е максимално възможният избор за трети мандат”, каза Гълъб Донев.  

Дали ще е успешен третият мандат, или не, има значение и за служебния кабинет „Донев”.  Не е ясно дали Гълъб Донев ще запази поста си, ако БСП не успее да състави правителство.

„Не сме разговаряли с президента по тази тема. Знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша”, заяви Донев.

Той допълни, че е възможно всеки да заеме поста, в отговор на спекулациите от последните дни, че следващият служебен премиер може да вицепремиерът Атанас Пеканов.

Ако опитът на БСП се провали, то тогава парламентът ще бъде разпуснат. А Радев отново ще трябва да назначи служебно правителство. Дори и сегашното да запази състава си, държавният глава ще трябва да го преназначи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.