Той е член на Германската социалдемократическа партия

Борис Писториус ще бъде новият министър на отбраната на Германия, съобщава „Шпигел“, цитиран от БГНЕС. Писториус ще наследи Кристине Ламбрехт, която подаде оставка вчера.

Роденият през 1960 г. Писториус е министър на вътрешните работи на Долна Саксония от 2013 г. насам. От 2017 г. той е член на парламента на провинция Хановер. От 2006 до 2013 г. е кмет на Оснабрюк. Той е член на Германската социалдемократическа партия.

Министърът на отбраната на Германия подаде оставка

От известно време се говореше, че Писториус има политически амбиции на федерално ниво. През 2019 г. той се кандидатира за федерален председател на СДП заедно с министъра на Саксония Петра Кьопинг - наред с други, срещу Олаф Шолц. През 2017 г. е в кабинета в сянка на тогавашния кандидат за канцлер Мартин Шулц и отговаря за вътрешната сигурност.

Писториус е различен от Шолц, по-гласен и по-войнствен. Благодарение на прямата си реч Писториус е смятан за един от най-популярните министри в Долна Саксония.

Грета Тунберг обвини полицията в Германия в насилие срещу екоактивисти (ВИДЕО)

С назначаването на Писториус в кабинета вече няма равенство между половете. Канцлерът Олаф Шолц го обяви в началото на мандата си. Още преди да стане известно новото назначение, в рамките на СДП в светофарната коалицията бяха изказани мнения, че паритетът трябва да продължи да се поддържа.

Оттеглянето на Ламбрехт от поста министър на отбраната бе обявено с оглед на поредица от грешки и неуспехи. Според информация на „Шпигел“ тя е уведомила Шолц още на 3 януари, че иска да се откаже от поста.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.