На терен са пет аварийни екипа

Аварийните екипи на Столичната община работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в София в следствие на силния вятър.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Общо 256 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата.

От системата 112 са постъпили над 510 сигнала, предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централна градска част.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. 9 екипа на дирекция „Зелена система“ на Столична община работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете.

"Работим съвместно с пожарната”, заяви Павлин Стефанов, служител на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. Той посочи, че дървото, паднало от двора на 193 ОДЗ в двора на 21-во училище ще бъде нарязано. „Хората, върху чийто автомобили е паднало дървото, чакат те да бъдат освободени. Няма скъсани кабели и жици. Детската градина и училището имат ток”, подчерта Стефанов.

По думите му за момента няма информация за пострадали при бурния вятър в София.

Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия. По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ Младост поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си.

И днес прогнозата е за жълт код за силен вятър. Гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни, предупреждават властите.

Жълти и оранжеви кодове за опасни ветрове в сряда

Изпълнителите трябва да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook