Изданията твърдят още, че Кирил Петков е в основата на наложените на Русия икономически санкции

София е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската епоха още в началото на войната, но е пазила това в тайна. Това пишат в голяма статия авторитетните издания "Ди Велт" и "Политико", като твърдят още, че бившият премиер Кирил Петков е в основата на наложените на Русия икономически санкции.

Според изданията София е осигурявала 30% от боеприпасите и 40% от горивото, необходимо на украинската армия в ранния етап на войната. "Ди Велт" и "Политико" се позовават на интервюта с Кирил Петков и Асен Василев, които тогава са премиер и вицепремиер. Думите им са потвърдени от украинския външен министър Дмитро Кулеба, според когото "Петков е избрал да застане на правилната страна на историята". Той подчерта, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна,  а за „предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици”.

Според информацията в Ди Велт" САЩ и Великобритания са платили за доставките. Нещо повече – изданията твърдят, че именно Кирил Петков е бил в основата на предложенията за санкции на Русия. Това е станало ден след началото на инвазията на извънредна среща на Европейския съвет в Брюксел. В крайна сметка Европейската комисия подкрепи тези стъпки, а според европейски източници неформално те са били известни като "българското предложение".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.