Това реши Националният съвет на партията

БСП започва разговори с парламентарно представените партии. Това реши Националният съвет на партията. "За" са гласували 94 души, а 4 - "против".

„Благодаря на съвета за подкрепата. Вече обявихме стъпките, които ще предприемем. Лидерите на партиите ще бъдат поканени на среща. Ще поставим 5 въпроса за обсъждане. Трябва да стане ясно има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство, или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността за предсрочни избори на един или друг. Искаме честен и открит разговор. Ако имаме различия и не може да се съберем, да ги обявим. Ако успеем да се разберем, да продължим със следващите стъпки, а те са – какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок то да бъде, политическо, експертно или смесено и какъв ще е форматът на взимане на политическите решения в една такава сложна конфигурация, каквато би се очертала, ако стигнем до правителство”, обясни Нинова по време на брифинг. Тя е категорична, че БСП няма да бави преговорния процес. По думите й левицата все още няма кандидат за премиер.

Лидерът на левицата коментира и публикацията на "Велт" и "Политико", които твърдят, че София е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската епоха още в началото на войната, но е пазила това в тайна. Според нея темата за доставка на оръжия се повдига целенасочено, за да попречи на преговорите за правителство и да задълбочи различията между партиите.

„Истината започна да се изяснява и тя е една – страната ни не е изнасяла оръжия за Украйна директно. Който твърди обратното, лъже. Ние изнася от десетки години оръжия за над 60 държави”, поясни тя.

А преди началото на Националния съвет, в редиците на социалистите отново се чуха различни мнения.

„Все пак трябва да се положат усилия, нищо че шансът да се увещаят с успех не е голям”, каза Калоян Паргов.

„Тук ще бъдем свидетели на последната доза лицемерие от страна на ръководството на партията. Този мандат е за вътрешно партийна употреба,с който г-жа Нинова трябва да стабилизира разклатилите се редици”, смята Кирил Добрев.

„Желая успех за мандата. Така служебното правителство ще спре да работи и партията няма да е виновна”, коментира Весела Лечева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.