Критериите и парите са в процес на уточняване

Все още не са ясни конкретните критерии, при които ще заработи новата мярка срещу скъпите горива. В студиото на „Здравей, България“ министърът на икономиката заяви, че по нея се работи в момента. Първо обаче трябва да стане ясно дали страната ни разполага с достатъчно средства за помощта.

Потребители забелязват, че вече няма отстъпка. Според някои от тях трябва да има помощ за зареждане на гориво за най-уязвимите.

Преди седмица депутатите в парламента решиха – ваучери в размер на 1000 лева годишно, за хора с доходи под максималния осигурителен праг.

„Народното събрание е върховният орган в България. След като те са решили ние сме задължени да работим по въпроса“, каза министърът на икономиката Никола Стоянов.

Стоянов: Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените навсякъде ще са и в евро, и в лева

Според него трябва да се направи анализ какъв ще е разходът за подобна мярка. „Ще анализираме има ли достатъчно средства. А ако няма? – ако няма ще трябва да намалим по някакъв начин ваучерите“, добави Стоянов.

„Хубавото е, че авторите традиционно посочват конкретен източник за финансиране на тези мерки – това са свръхпечалбите на нефтената рафинерия. По-скоро бих поставил въпроса дали има нужда от такава мярка реално“, посочва Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Николов е на мнение, че ако трябва да говорим наистина за някаква помощ, трябва да минем през ясно определение за енергийно бедни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook