Той предвижда ускоряване издаването на разрешения за проекти за възобновяема енергия

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изложи пред европейските законодатели четирите елемента от плана на ЕС за противодействие на пакета зелени субсидии на САЩ в размер на 369 милиарда долара. Той е известен още като Закон за намаляване на инфлацията. Фон дер Лайен го нарече „огромна възможност за създаване на работни места”, съобщава „Файненшъл таймс”.

Председателят на ЕК каза пред членовете на Европейския парламент в сряда, че „Промишленият план на зелената сделка" ще насърчи инвестициите и финансирането на чисти технологии и ще подобри обучението във важни области като използването на слънчевата енергия.

Другите два „стълба” на плана предвиждат да се ускори издаването на разрешения за проекти за възобновяема енергия и да се облекчат правилата за държавна помощ, за да се стимулират инвестициите.

Фон дер Лайен обяви, че ЕК ще предложи нов Закон за индустриални нулеви вредни емисии, който е аналог на американския Закон за създаване на полезни стимули за производство на полупроводници и наука (CHIPS). Освен това предложеният план ще изисква обучение на работници за чисти индустрии, включително един милион работници в соларната индустрия само до 2030 г.

ЕС ще засили и веригите за доставки чрез търговски споразумения с Чили, Мексико, Нова Зеландия и Австралия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.