Причината - липса на редовен бюджет, обясни синдикалният лидер

„За мен бе огромна грешка приемането на удължения Закон за бюджета от 2022 г. В момента масово системи са на ръба на своето оцеляване, защото няма единни разходни стандарти, а те са и увеличени. В системата на образованието дори, има напрежение. Обещаните 125% увеличение на заплатите на педагозите не са предвидени за това тримесечие. Възможни са протести”. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите му ефективни стачни действия се подготвят в няколко сектора. „От синдикалната организация на съобщенията са готови да започнат ефективни стачни действия. Старият директор остави „Български пощи” с 55 млн. загуба за 2022 г. Заплатите са от 712 до 849 лв. на 6 хил. души – включително и на хора, които работят в София, където разходите са значително по-големи от тези на други места”, даде пример Димитров и увери, че и в други сектори има подобни проблеми - например във ВиК сектора.

ТРЕТИЯТ МАНДАТ: Ще намери ли БСП подкрепа за правителство

Според него хората не се занимават с въпроса дали ще има редовно правителство, не искат да слушат, че трябва да се стабилизира властта, а търсят сами ежедневните решения – как да свържат двата края.

„Минимални са шансовете за съставяне на редовен кабинет, но трябва да се направи това усилие. За мен е по-важно какви са в политически, в социален план измеренията (на евентуалното бъдещо правителство)”, каза Димитров.

Служебното правителство с отчет за работата си

За отчета на правителството, представен по-рано през деня, той каза: „Повече похвали чух, ама не виждам на каква база”. По думите му „черна точка и на служебния кабинет е това, че минималната работна заплата порасна не с толкова, колкото трябва”.

Той увери, че синдикатите ще правят протести и стачки, независимо дали има или не редовен кабинет.

„Убеден съм, че ще спасим въглищните централи с много усилия”, каза Пламен Димитров в отговор на въпрос. „Имах надежди, че може да се появи разум за въглищните централи. България не е в състояние да изпълни поетите ангажименти от предишния кабинет”, допълни Пламен Димитров и каза, че синдикатите ще участват в предоговарянето..

Повече по темите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook