Тя призова повече хора да се присъединят към „битката” ѝ

Млада активистка Грета Тунберг бе гост на Световния икономически форум в Давос и обяви в своята реч, че глобалната енергийна индустрия ще продължи да инвестира в изкопаеми горива, докато „хвърли населението под автобуса на печалбите си”.

„Имаме нужда от помощ. В момента все още се движим в грешната посока. Бързаме в грешната посока. Глобалните емисии на парникови газове все още се увеличават. Така че призовавам всички да се присъединят към битката", заяви Тунберг.

Грета Тунберг е арестувана в Германия

От своя страна от индустрията заявиха, че трябва да станат част от енергийния преход, защото изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в световния енергиен микс, докато страните преминават към нисковъглеродни икономики.

Появата на Тунберг в Давос идва броени дни след ареста ѝ по време на протест в Германия. Тя се присъедини към демонстрациите срещу разрушаването на изоставено село в провинция Северен Рейн - Вестфалия, за да бъде създадена въгледобивна мина на негово място.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook