Това ще стане в понеделник

БСП връща неизпълнен мандата. Това обявиха от левицата на брифинг в петък. 

"Изведохме най-важните приоритети за България и българския народ в тези кризи. В 4 точки. Това са приоритети, които съществуват в програмите и намеренията на всички партии. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя, търсехме решение за излизане от политическата криза. Подходихме различно. Поканихме всички лидери на парламентарно представените партии. Обсъдихме проведените днес разговори и възможните стъпки оттук нататък и решихме да върнем мандата на президента в понеделник”, каза лидерът на БСП - Корнелия Нинова. 

“Оставаме отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ, с всички”, допълни тя.

Нинова за лидерската среща: Очевидно няма подкрепа, отиваме на избори

Изявлението дойде часове след свиканата от председателя Корнелия Нинова лидерска среща. На нея присъстваха водачите на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от "Български възход". Останалите парламентарно представени партии не се явиха на разговорите.

На въпрос с каква нагласа ще отиде БСП на избори, Нинова отговори: “Отиваме с чисти, ясни, принципни и последователни позиции по политически въпроси. Ние сме принципна и диалогична партия, но и партия с позиции, и ги отстояваш последователно, независимо от това към кого ни пришиват”.

Относно коалиция с предходните партньори на партията - ПП и ДБ, Нинова каза, че остават “различни по някои въпроси”, но са отворени към разговори с всички по техните четири приоритета. 

Относно коментарите за евентуална коалиция БСП-ГЕРБ Нинова коментира: "Ние съзряхме такава между ПП и ГЕРБ, и я нарекохме "коалиция на войната", защото гласуваха износ на оръжия за Украйна, нови самолети, удължаване на Бюджета за догодина."

"Не приемаме етикети, гледайте и съдете за нас по действията, а не по внушенията", призова още лидерът на БСП.

"Решението на ГЕРБ да не подкрепи правителство на БСП си е тяхна мярка, не се месим в него. Ние връщаме на президента мандата, в неговите правомощия и отговорности е да задържи работата на парламента толкова, колкото прецени", добави Нинова.

Вариантите за новите избори зависят изцяло от това кога президентът ще издаде указ за разпускане на Народното събрание. По конституция заедно с него държавният глава дава и дата за вота.  Ако това стане до края на следващата седмица, Конституцията предвижда до два месеца за провеждане на изборите - тоест - вероятно в неделя, 26-ти март.

Ако президентът даде още седмица на парламента, и го разпусне в началото на февруари, то вотът ще се проведе в неделя – на 2 април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.