Той коментира и казуса с оръжието за Украйна

След лидерската среща виждам заявление за съвместно управление между ГЕРБ и БСП. В ситуацията, в която се намираме всичко е политика. Това каза политологът Евгений Дайнов в студиото на „Офанзива“ по NOVA NEWS.

Идеята на Христо Иванов за техническо правителство е била ГЕРБ да подкрепят правителство без да искат нищо насреща, посочи той. "Това не сработи. ГЕРБ смятат, че могат да върнат времето назад, каза Дайнов.

По повод статията в „Ди велт“ той определи, че за пръв път България стъпва достойно на политическата сцена и спасява цяла държава. „Ако Кирил Петков и Асен Василев бяха се опитали да минат това действие като официално, БСП щеше да напусне и те нямаше да имат възможността нищо да сторят . Те са действали в рамките на възможното“, допълни Дайнов.

Той смята, че по време на протестите 2020 година се оформи процепа между старото и новото. Дайнов е на мнение, че неща, които бяха възможни сега биха били вредни.

„Българският народ трябва да знае, че пред него има две групи хора. Едните говорят към бъдещето, други искат да го върнат към миналото. Хората трябва да изберат“, заяви той.

Той нарече скандалът Nexo измислен и „милиционерска история“ за злепоставяне на хора. „Това са политически деяния прокарвани по милиционерски начин и нямат нищо общо със справедливостта“, допълни той.

Дайнов е на мнение, че „нещо е станало между Румен Радев и Стефан Янев“, заради което лидерът на „Български възход“ не получи третия мандат. „По-добре за всички е, че стана така. По добре стана с лидерската среща. По-добре, че тази коалиция се обяви без да се крие зад гърба на Янев", каза политологът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.