Буяр Османи остро осъди нападението над българина

Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. Това обяви пред журналисти  министърът на външните работи Николай Милков. Той и дипломат номер 1 на Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития българин, който е настанен във ВМА. 

„Това е един човек, който пострада заради идеите си. България твърдо настоява да има наказание за извършилите, за да се приключи тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие”, каза Милков.

„Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо", заяви Османи. 

Ситуацията започва да "ескалира", твърди Милков. “България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите със строгостта на закона, за да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие”, категоричен бе Милков.

Последваха и обещания. “Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност за насилството, а най-малко на междуетническа основа. Българската държава е и ще бъде уважавана в РСМ, ще ги има всички права, свободи, привилегии както при всеки един гражданин”, заяви от своя страна Османи.

Българският му колега обаче настоя  за конкретни и ефективни мерки срещу престъпленията от омраза. На свой ред Буяр Османи призова да спрат провокациите и от българска страна. Най-вече от политици. 

“Всяко идване в РСМ с цел отричане на македонския народ, ще го разглеждаме сериозно. Има провокации и от политици, които идват в РСМ, насред Скопие да гонят или да навредят на македонския народ, това трябва да го спрем. Надявам се това да бъде последното идване в РСМ на всеки, който ще обижда македонския народ”, каза македонският министър. 

Решението според Османи е  позитивен дневен ред, който и двете правителства да наложат.

А след посещението си във ВМА двамата министри се отправиха на неформална среща във външното ни министерство.

 

Християн Пендиков остава в тежко, но стабилно състояние, след като в четвъртък трима души го нападнаха пред ресторант в Охрид. Заподозреният за нападението Илия Спаески е арестуван за 30 дни. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на побоя. Пред NOVA приятели на Християн заявиха, че се страхуват да говорят за случая, тъй като в Охрид има сериозни антибългарски настроения.

На този фон, нови две български културни институции отвориха врати в Скопие.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.