Досега тя е изработила повече от 200 костюма

Властите в Турция понякога забраняват събития като „Парада на гордостта“, но в мегаполиса Истанбул има голяма куиър общност. А една турско-американска модна дизайнерка създава необикновени костюми за тази общност и тук Драг кралиците играят важна роля. Еда казва, че обича да работи с тях, защото не я ограничават и разбират от всичко - парфюми, грим, прически.

Еда попада в техния свят случайно. Родена е в САЩ и е израснала там, а докато учи моден дизайн в Чикаго е поканена да прави костюми за група Драг кралици. Името ѝ бързо става популярно след успеха там. Когато пандемията от 2020 г. замрази международните пътувания, тя остава в Истанбул и решава да заживее в Турция, където има нови предизвикателства.

Най-популярните ЛГБТИ двойки в световния шоубизнес (ГАЛЕРИЯ)

Дизайнерката се появява на сцената на своите представления, облечена в костюм като така нареченото „създание майка“. Досега е изработила повече от 200 костюма и същества.

Дизайнерката, известна още със сценичното си име Еда Бъртинг, организира представления с куиър общността в Турция от 2018 г., напук на всичко. През 2022 г. много подобни събития бяха забранени.

Ограниченията, наложени от турското правителство, не са единственият проблем, защото след пандемията Еда и много други се борят да намерят нови места, където да изразят себе си. Въпреки всичко, Еда вярва, че бъдещето на куиър общността в Турция ще бъде по-добро.

Видеото е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.