Имало ли е забавяне на Спешна помощ

Жена от Видин почина, докато чака линейка. Според близките ѝ спешният екип е пристигнал след  35 минути, но вече било късно. Жената излизала от работа, станало ѝ лошо и паднала на земята. Колегите ѝ веднага се обадили на телефон 112, но тя не дочакала помощта и починала пред очите им.

Диана Маринова е внучка на починалата жена. Казва, че веднага, след като на баба ѝ ѝ прилошало, нейни колежки ѝ се обадили, за да дойде на място. Пристигнала за 5 минути, когато Димитринка все още била жива. „Докато аз пристигна, те са се обадили на 112 втори път. На 16-ата минута аз звъннах за трети път. Казаха ми, че преди 10 минути е трябвало да има линейка при нас, но аз им обясних, че няма. Линейката дойде в 17:35 ч.”, твърди Диана Маринова. Когато лекарите дошли, констатирали смъртта на баба ѝ.

Колежки на 69-годишната Димитринка, която работела като шивачка, казват, че четири пъти общо са звънели на спешния телефон. Внучката на починалата жена е категорична, че ще търси правата си по съдебен път. Твърди, че пристигналите на място полицаи също установили, че линейката се е забавила с 35 минути.

„За колко време може да дойде линейка до тук? Пет минути са много, градът ни е много малък. За 15 минути се обикаля с кола“, каза дъщерята на починалата жена Анелия Георгиева. Причината за смъртта според смъртния акт е белодробна емболия. „Как го установиха - никой не знае. Аутопсия не ѝ е правена“, допълни тя.

От Спешния център във Видин заявиха, че в същата нощ са имали технически проблем – наложило се да рестартират компютъра, на който получават сигнали. Признават, че е имало закъснение, но отричат то да е било 35 минути.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.