Австрийският канцлер е на работно посещение в България

Не обещаваме нулева миграция, но даваме най-доброто от себе си.Това заяви президентът Румен Радев, след като инспектира границата заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение у нас.

"Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме", каза държавният глава.

„Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България - в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център”, посочи Радев.

 

 

По думите на държавния глава през изминалата година натискът към границата ни е нараснал рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. „В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други бяха ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна", заяви Радев. 

Той подчерта, че България е засилила не само охраната на границата, но и проверките във вътрешността на страната, в хода на борбата с нелегалната имиграция. „Искам ясно да заявя, че сме изправени пред мощна и добре организирана мрежа за трафик на мигранти. Тя има центрове и клонове в различни държави на ЕС. И немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС”, каза президентът.

Радев се обърна към австрийския канцлер с думите, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция и му благодари за сътрудничеството, което вече дава резултат. Държавният глава подчерта, че напълно разбира позицията на Нехамер за ветото за Шенген, защо като президент първи приоритет е сигурността на неговата страна.

„Но и споря с него за следното: това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България трябва да стои извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС, и то по-добре отколкото държава в Шенген“, категоричен е българският държавен глава.

Той уточни, че Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободното движение и не е справедливо България и Румъния да бъдат извън него, защото нашите икономики губят. Радев изрази надежда, че ще бъде намерено едно наистина рационално решение по този въпрос. С канцлера Нехамер ние споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е обща задача на всички държави-членки и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа, и искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕК, и пред ЕС, заяви Радев.

„Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни на усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство”, подчерта от своя страна австрийският канцлер.

По думите му Австрия подкрепя усилията на България и желанието на София да подсили границата. „Ще се погрижим необходимите за подсилване на границата 2 милиарда евро да бъдат изложени пред ЕК. Ще подкрепим искането на България тези средства да бъдат предоставени. Те ще се използват за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдение на границата”, заяви Нехамер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.