Идеята е собствениците да могат да заровят бункера под земята - в двора си или някъде другаде

След края на Студената война - гражданската защита в Европа беше пренебрегната, но сега, след началото на войната в Украйна, много хора се чувстват беззащитни. За производителите на частни бункерни помещения това е най-добрият бизнес климат.

Ако искате да си позволите собствен подземен бункер, трябва не само да копаете дълбоко в двора си, но и да бръкнете дълбоко в джоба си. Въпреки това поръчките на тези компании са добре запълнени.

Предприемачът Давид Рабицки тества ръчната манивела за електрическата система за филтриране на въздуха в един от новите си бункери.

За да се вкара въздух в бункера ръчно, ако електричеството спре, живеещите в бункера трябва да завъртат манивелата за 20 минути на всеки час. Луксозните бункери събират 8 души. Има спалня, баня, кухня, хол и дизелов генератор за спешни случаи. Цената им е 600 хиляди евро.

Какво мотивира хората да инвестират в бункери?

“Преди две години имаше COVID. Сега има война - нещо което никой в Европа не си беше представял. Медиите говорят за продоволствена и водна криза. Никой не знае какво следва. Ако искате да се чувствате в безопасност, ние ще ви помогнем”, казва Рабицки.

Той управлява семеен бизнес в Западна Полша. Повече от 300 души работят за него. Напоследък строят все повече бункери, защото търсенето се увеличава. Без значение дали страховете им са рационални, или не, европейците се притесняват, че световните кризи са заплаха за тях. 

Давид Рабицки произвежда бункерите си за клиенти в САЩ и Германия, които ги препродават. От началото на войната в Украйна продажбите са се увеличили.

Бункерите са с различни размери - има по-малки и средноголеми модели. За онези, които се надяват, че все пак полицията може да ги спаси, се предлага малка “паник стая” за 15 хиляди евро. Тя защитава срещу въоръжени крадци например - за 30 минути, докато пристигне полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.