Това сочат официалните данни на МАЕ

По данни на Международната агенция по енергия (МАЕ) през декември вносът на руски петрол в Европейския съюз е намалял спрямо ноември с 270 000 барела дневно до 900 000 барела. Спадът е в резултат на влязлото в сила от 5 декември ембарго върху руския петрол, внасян по море, както и на наложения от Г-7 таван на цената от 60 долара за барел.

Русия губи по 160 млн. евро на ден заради петролните санкции на ЕС

160 000 барела от изнасяните на ден общо 230 000 барела руски петрол по море са внесени в България, която се ползва от изключение в ембаргото. Един танкер е пристигнал в Италия, а други два - в Нидерландия, въпреки че от януари руски петрол по море има право да внася единствено нашата страна, допълва международната агенция.

Като поредна мярка срещу руската инвазия в Украйна от 5 февруари ще влезе в сила и забрана за внос на руски петролни продукти, включително дизел. Износът на руски петрол по тръбопровода „Дружба”, който тръгва от Русия и се разклонява в две направления, не попада под ембарго. Северното направление минава през Беларус и Полша и стига до Германия, а южното прекосява Украйна и Словакия и стига до Унгария и Чехия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.