"Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол", подчерта той

Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и да няма контрол. Тази политическа система вече е изчерпана. Тя не функционира добре. Промени се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Тошко Йорданов от „Има такъв народ”, коментирайки въпроса с подписката, инициирана от партията му за референдум, с който ВНС да прецени дали да станем президентска република, или да останем парламентарна.

Според Йорданов политическата криза е факт. "Тя настъпва, когато нещо не върви. Ние не бяхме ли в криза след 1989 г., след падането на комунизма, когато променяхме Конституцията? В кризи се взимат решения, за да тръгне обществото по нов път. Конституцията, Слава Богу, е така написана, че е разбираема за всеки един български гражданин. Не е необходимо всеки от нас да има дълбоко юридическо образование. Грубо казано – такова не се изисква и за да разбереш Закона за движение по пътищата. Всичко е простичко и разбираемо написано”, категоричен е той.  

По думите му на референдум, според закона и конституцията, могат да се поставят въпроси от компетенцията на обикновено НС.

"Естествено, че екип от конституционни юристи формулираха въпроса за референдума. Не сме седнали със сценаристите да формулираме въпроса. Той е формулиран коректно и е от компетенцията на обикновено НС”, подчерта Йорданов.

„Проблемът е, че много хора гравитират около една или друга политическа идея и се държат с всички останали, сякаш сме някакви аборигени, които не могат и не бива да взимат решения. И някаква политическа аристокрация решава каква е добро или лошо”, каза още Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.