Председателят на Комисията беше на изслушване в Народното събрание

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат в началото на април. Това стана ясно след среща на ЦИК с президента Румен Радев. От Комисията разказаха пред парламента и държавния глава готови ли са технически за провеждане на вота.

От ЦИК заявиха, че подготовката за избори е започнала още след приемането на промените в Изборния кодекс. Преди президентът да реши коя ще бъде окончателната дата за избори, на изслушване пред депутатите и на среща при държавния глава бяха обсъдени двете възможни дати за предстоящия вот - 26 март и 2 април. От ЦИК смятат, че първата крие рискове и заради доставка на хартията за машинно гласуване, и заради смяната на времето. За 2 април увериха, че могат да справят с организацията на вота.

Радев разпуска парламента, обяви датата на изборите

За да стане ясно какви са рисковете за провеждане на предстоящите предсрочни избори, на изслушване в парламента беше извикано ръководството на Централната избирателна комисия. От ГЕРБ попитаха има ли проблем с тестовете на хартията за машинно гласуване.

„Ще се справи ли ЦИК с възлагането на доставка на хартия за машинно гласуване”, зададе въпрос Десислава Атанасова.  

От ЦИК отговориха, че тестовете на хартията са успешни. 30 000 ролки за машините вече са поръчани. Разчетите показвали, че ще стигнат и по-малко - между 15 000 и 20 000.

„За евентуална дата за провеждане на изборите - 26 март, практически не би могло да се достави количеството хартия, но за 2 април ЦИК ще получи необходимите количества, за да обезпечи изборния процес”, посочи Нейкова.

„Продължаваме Промяната” вече преговаря с ДБ за общо явяване на изборите

От „Продължаваме Промяната” изразиха притеснение, че хартията за машините може и да не бъде достатъчна за всички, които поискат да гласуват електронно.

„Всеки един българин не трябва да бъде дискриминиран и да бъде „Я, по-добре вземи на хартия, защото свърши ролката”, а да има 100% право да избира”, поиска Калина Константинова.

„Изборите на 11 юли 2021 г. и на 14 ноември 2021 г. бяха провеждани с по-малко от 30 000 ролки и много по-малко”, уточни председателят на ЦИК.

В спора за вота се включиха и от БСП. „Изказвания за дебелината на хартията, широчината - има ли я, няма ли я - изглеждат нелепо на фона на това, че не можахме да направим кабинет в това Народно събрание за пореден път”, каза Борислав Гуцанов.

„Има една максима - избори ще има, въпреки ЦИК. Колкото по-малко с ЦИК, толкова по-добре за изборите”, добави лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


От Народното събрание разговорите за вота продължиха и при президента.

„Свикнахте и вие вече този  изборен закон да се променя преди всеки избори, не е изненада, надявам се не е голямо предизвикателство пред вас”, отбеляза Радев.

И пред президента от ЦИК посочиха, че 2 април е реалистична дата за провеждане на вота по новите правила. „26 март крие още един риск - смяната на часовото време. Това на машината не се настройва автоматично”, предупреди Нейкова.

Въпросът за техническото обезпечаване на видеонаблюдението при броенето на бюлетините ще бъде обсъдено утре в Министерския съвет.

В парламента вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че връщането на хартията при гласуване изправя МВР пред предизвикателството да се борят с много по-голям обем престъпност, но от друга страна, дава възможност на разследващите да заловят голяма част от хората, които се занимават с търговия на вот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС