Това е единственото отличие в Германия, връчвано на цивилни

101-годишната Марго Фридлендер, беше удостоена от президента Франк-Валтер Щайнмайер с най-високото гражданско отличие в Германия - Орден за заслуги.  Жената, оцеляла от Холокоста, получи ордена лично от кмета на Берлин Франциска Гифи на специална церемония в германската столица.

Фридлендер е известен оратор, опитващ се да разкаже на младите поколения за ужасите на войната, за да не повтарят миналите грешки.

Майка ѝ и брат ѝ са убити в Аушвиц. Самата тя е отведена в концентрационния лагер Терезиенщат, разположен на територията на днешна Чехия, и е единствената от семейството си, която успява да преживее Холокоста. След Втората световна война тя се мести в САЩ, откъдето се завръща в родината си през 2010 година.

„Берлин е градът, в който съм родена. Това е мястото, на което ще умра. Животът ми бе уникален”, сподели столетницата след церемонията по награждаването.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс