Президентът на РСМ предлага да бъде забранено влизането в страната на български евродепутат и още няколко души

Нови дипломатически искри между България и Северна Македония. Късно снощи за пореден път тонът между двете държави се изостри.

След съвет по сигурността президентът Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български граждани заради действията, които предприемат срещу РСМ.

У нас парламентът реагира остро срещу изявлението на Пендаровски. Дори някои партии поискаха връщане на ветото за Скопие по пътя й към Европейския съюз.

Президентът Румен Радев пък припомни, че Северна Македония все още не е започнала преговорите за присъединяване в ЕС. Радев каза, че очаква институциите в РСМ да докажат не само, че не са част от антибългарската кампания, а да докажат, че се борят активно срещу тази кампания.  

Пендаровски: Забранява се влизане в страната на евродепутат и на други български политици

Антидържавна кампания срещу Скопие, свързана с руското разузнаване. С тези мотивите Стево Пендаровски ще поиска забрана за влизане на евродепутат и още няколко български граждани в Северна Македония. Това по думите му трябва да се случи преди честванията за Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие.

„Ако тези лица искат да влязат в страната, да не им бъде позволено, а ако са вече вътре в страната - да им бъде отказан престоят и да бъдат обявени за персона нон грата", предложи Пендаровски.

Макар и Пендаровски да не споменава имена, македонските медии написаха, че той вероятно визира евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

„Опитът да бъдат обявени български общественици за лица, недопускани, забранявани в Република Северна Македония няма да спре, няма да забрани, няма да обяви за персона нон грата историческата истина. Българите в Северна Македония са жертвите на атаки, на агресия, на етническо прочистване”, заяви Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО. И поиска връщане на ветото за Северна Македония по пътя й към Брюксел.

Не за вето, а за зачитане на правата на македонските българи, се обявиха от ГЕРБ.

„Политически изказвания от най-високата трибуна смятам за неуместни и смятам, че биха влошили и без това сложните отношения”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според лидера на „Възраждане” някой се опитва да вкара България и Северна Македония в руско-украинския сценарий.

„Ние сме съюзници с РСМ в НАТО. На базата на какво решение наш военен съюзник ще налага евентуално забрана за посещаване на евродепутати, народните представители от каквито и да е било партии”, каза Костадин Костадинов. Той допълни, че няма никаква представа кого визира Пендаровски.„Няма как да знам какво мисли президентът на една съседна държава”, допълни Костадинов.

Лостовете са у българските дипломати, смятат останалите партии.

„Това не е проблем между България и РСМ, а на Македония с целия ЕС”, заяви Асен Василев.

„Призоваваме властите в РСМ, както и водещи политици и партии да се въздържат от изявления и действия, които не водят до разрешаване на проблемите”, каза Кристиян Вигенин.

„Имаме ясно поставени условия, които изрично защитават българския интерес”, смята Елисавета Белобрадова от „Демократична България”.

„Стъпката с извикването на българския посланик беше правилна. Разбира се, за скъсване на дипломатическите отношения със страна, пряко на нашата граница, не може да се говори”, заяви Румен Йончев от „Български възход”.

Предстои парламентът да изслуша външния министър Николай Милков за побоя на Християн Пендиков в Охрид.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.