Автомобилът бил спрян за проверка в хода на спецакция

Служител на столичното 6-о РУ е задържан с наркотици в Кюстендил. Той е бил спрян за проверка, отказал e да бъде тестван за алкохол, а при последвалата инспекция в автомобила му били открити канабис и метаамфетамини.

Полицаят първоначално е задържан за 24 часа, а след това му е определена парична гаранция в размер на 5000 лева. Ако тя не бъде внесена в седемдневен срок, той ще остане за постоянно в ареста. Задържаният полицай е на 32 години. В системата на МВР работи от 2013 г.

След като бил спрян за проверка, полицаят категорично отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици. Заради това органите на реда решили да претърсят автомобила му. Тогава станало ясно, че мъжът е служител на МВР. Той обаче не правил опит да спекулира с това.

„Намерени са пет обекта, три от които, след извършен полеви наркотест, реагират на марихуана и още два - на метаамфетамини. В дома му също е намерено количество, което е реагирало на марихуана. Намерени са също така електронна везна, както и мелница тип гриндер”, обясни говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова.

„Ще проверим всички хипотези в хода на разследването. Ще се събират както смекчаващи, така и оневиняващи доказателства”, посочи административният ръководител на Районната прокуратура Албена Разсолкова.

Прокуратурата тепърва ще установява дали наркотиците са били съхранявани с цел разпространение. „Ако се съберат доказателства, че този наркотик е с цел разпространение или че това лице разпространява наркотични вещества, това ще бъде нашето основание делото да бъде изпратено на Окръжна прокуратура”, добави Димитрова.

„МВР остава напълно безкомпромисно към всяко едно лице, което извършва престъпление от общ характер, независимо дали е служител на ведомството, или не. За пълното изчистване на системата на МВР от всякакви служители, които уронват престижа на институцията”, подчерта директорът на ОД на МВР в Кюстендил ст. ком. Тодор Петров.

За държане на високорискови наркотични вещества законът предвижда лишаване от свобода за от една до шест години, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.