Християн Пендиков продължава да получава заплахи, докато лежи във ВМА

България ще предприеме решителни стъпки, ако езикът на омразата към хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония продължи. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков след близо двучасово изслушване от депутатите. Той обясни и че Християн Пендиков продължава да получава заплахи, докато лежи във ВМА.

Пред всички европейски институции страната ни ще защити интереса на македонските българи. Милков даде за пример и това, че можем да спрем общи проекти, ако не видим промяна в отношението. Той напомни и че Северна Македония все още не е започнала преговори за членство в Евросъюза. Стана ясно още, че посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов ще остане в България, докато не се видят реални резултати.

„Не може в болницата, където лежи, Пендиков да получава заплахи по интернет. Това говори за пълна безнаказаност. Ние няма да оставим интересите на българските граждани или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени. Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава”, подчерта Милков.

„Ние сме много учудени - меко казано, от разнопорядковото говорене в Република Северна Македония, на институциите на РСМ. Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нападение, предизвикано от омраза, и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква телевизионна емисия и да говори, че Християн бил нападнат, защото имало сблъсък на наркодилъри. И това цялото било престъпна дейност”, каза посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.