Миналия месец правителството увеличи акцизите

Горивата в Унгария поскъпнаха, откакто правителството отмени ограниченията, които беше наложило върху повишаването на цените им и увеличи акцизите. На този фон много шофьори започнаха да пътуват до съседни страни като Словакия и Румъния, за да зареждат колите си, пише „Ройтерс”.

Унгарският град Ещергом се намира на брега на река Дунав. На отсрещния бряг, в Словакия, е разположен град Стурово. Литър дизелово гориво там струва 1,619 евро в събота и неделя, докато на бензиностанция на унгарската петролна и газова компания МОЛ (MOL) в Ещергом цената му е 690 форинта (1,69 евро). Разликата в стойността на бензина е по-малка.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който беше преизбран за четвърти последователен мандат през април 2022 г., е изправен пред едно от най-тежките предизвикателства от началото на своето управление, отбелязва „Ройтерс”. Инфлацията в Унгария се повишава до 24 процента на годишна основа, а икономиката на страната се е насочила към стагнация през тази година. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.