С реплики за "вълк, "ловец", "комунизъм" и "майсторство"

Начало на съдебната реформа. Със сериозен спор в пленарната зала парламентът прие механизъм за разследване на главния прокурор. Промените обаче са само на първо четене и предвид краткия срок до финала на 48-ото Народно събрание може и да не бъдат завършени.

Над седем часа депутатите се занимаваха със законопроектите, свързани със съдебната реформа. Темата разпали страстите в залата, като основно спорът беше около механизма за разследване на обвинител номер 1.

Предложенията на „Демократична България” и Министерството на правосъдието са разследването да се води от съдия от Върховния касационен съд. „Възраждане” обаче предложи свой вариант, който събра мнозинство.

От „Възраждане” излязоха с две предложения в Закона за съдебната власт - Националната следствена служба да стане независим орган и именно тя да се занимава с разследване на главния прокурор.

„Предлаганите от нас промени са залегнали в Закона за съдебната власт, за да може чрез минимална законодателна техника да постигнем законовия контрол върху дейността на тримата големи”, обясни Цвета Рангелова от „Възраждане”.

Предложението срещна подкрепа, но и сериозни критики. Сблъсък имаше и между свои.

„Вие не предлагате нищо ново и нищо смислено, колеги от „Възраждане”. Поне по отношение на механизъм за разследване на главния прокурор”, посочи Мирослав Иванов от ПП.

„Това неправилно политическо танго, което се игра повече от 25 години, доведе точно до това положение сега. Идеята си заслужава - да се възстанови независимостта на НСлС”, смята Бойко Рашков от ПП.

„Предложението на колегите от „Възраждане” в този закон ние определяме като добро. И това ви го казвам като бивш следовател. Работили сме с Рашков в Следствието по едно и също време”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По принцип, подкрепям идеята и тя ми е много симпатична, защото от „Възраждане” наистина предлагат нещо иновативно”, подчерта Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Къде се е чуло и видяло вълкът да хвали ловеца”, попита Искрен Митев от ПП.

„Това е несериозно. Хайде да се държим като народни представители, а не като хванати от улицата”, призова председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС.

„Думите като „звяр”, „вълк” и разни такива, може би, са относими към Закона за горите”, отвърна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От Движението също подкрепиха идеята на „Възраждане”, като сериозно разкритикува предложението на „Демократична България” и Министерството на правосъдието главният прокурор да се разследва от съдия.Тези промени са заложени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Има само един механизъм за тях. За този кръг и за политическите му проксита. Това е съдия да го прави. Защото, чрез една организация, наречена Съюз на съдиите, те успяха да овладеят една голяма част от съдебната система”, смята Цонев.

„Европа, милата, тя е тъпа и само нейният проблем е, че не слуша ДПС, а други кръгове. Няма да стане да излезем от това блато с тези наративи. Един друг разказ ще цитирам - „По-високо билото, майстори”, каза Христо Иванов от ДБ.

Малко след започването на дебата по Наказателно-процесуалния кодекс депутатите си дадоха дълга почивка, след която нямаше кворум. Затова разискванията ще продължат в петък.

Със своя позиция излезе правосъдният министър Крум Зарков, който във Facebook страницата си написа: „Някои хитруват, други се страхуват, трети казват „за”, но мислят „против”, демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор.

Какво беше обсъдено в комисиите

Пет законопроекта бяха обсъдени в ресорните комисии преди народните представители да кажат „да” за предложението на Правосъдното министерство.

Според новите текстове - наказателен съдия ще разследва главния прокурор или неговите заместници. Той може да е от всеки съд у нас, но задължително условие е да има ранг на „съдия от Върховния касационен съд”.

По време на проверката магистратът временно ще бъде назначен като прокурор в главна прокуратура. След края на разследването той ще се върне на старото си работно място.

От държавното обвинение остро разкритикуваха промените, като ги нарекоха „политически ход за овладяване на съдебната система”. И се зарекоха, че ще сезират Конституционния съд заради тях.

Според законопроекта се засилва и ролята на Висшия съдебен съвет. Двете колегии - Съдийската и Прокурорската, ще пишат отделни етични кодекси, защото работата на магистратите е различна. Инспекторатът на кадровия орган вече ще обучава и срещу корупционни практики.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.