Това обяви изпълнителният директор на дружеството - Деница Златева

Цената на природния газ за февруари ще бъде около 130 лева за мегаватчас. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Деница Златева по време на откритото заседание на КЕВР.

Ключовото за намалението на цената е, че заради топлото време, газ от „Чирен” не се източва от 25 декември насам – вече един месец. Необичайните зимни температури са довели до спад на потреблението с 30%.

„Газ не е добиван: първо - заради високите температури, второ - защото миксирахме ценовия индекс, така че осигурихме необходимите количества. И не на последно място – имаме и намалено потребление от страна и на индустриални клиенти. Това е причината да не се добива, и най-вече, да поддържаме оптимална цена за българския потребител”, обясни директорът на „Булгаргаз” Деница Златева.

Все пак, газът от „Чирен”, който е пълен на 82%, трябва да бъде използван преди края на зимния сезон. „Срокът за изтеглянето е 31 март. Очевидно трябва да се освободи пространство за последващо зареждане, нагнетяване в „Чирен” за следващия отоплителен сезон”, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

На днешното заседание не беше направена прогноза за цената през март, но очакванията са оптимистични. „Цената на TTF e буквално в ситуация на свободно падане, падна под 55 евро за мегаватчас. И ако се задържи на такива нива, това ще бъде допълнително добра новина за нашите потребители”, подчерта Иванов.

Така няма да плащаме по-скъпо парно тази зима. „Тези български граждани, които ползват парно отопление в столицата и големите градове, трябва да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има промяна в цената на отоплителната енергия”, обеща председателят на КЕВР.

Окончателното решение за цената ще се вземе от енергийния регулатор на 1 февруари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.