Регионалният министър е на посещение в Каравелово след обявяването на частично бедствено положение там

Трима министри на посещение в  Каравелово, където от вчера е въведено частично бедствено положение. Те ще определят каква подкрепа от държавата е необходима там.

По-рано днес жители на селата Богдан, Каравелово и Слатина разказаха, че по поречието на реката все още има огромни количества дървен материал и не се почиства. Те настояват властите да ги чуят заради незаконната сеч.

Министър Шишков посочи какви суми са отпуснати за възстановяването на инфраструктурата. Процесът по възстановяване може да започне най-рано през април. Сега се изготвят проектите и се провеждат процедурите по Закона за обществените поръчки. За да се реши трайно проблемът с речното корито ще бъде изготвен и реализиран специален проект, който ще трябва да бъде финансиран от държавата.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова заяви, че в района има 4 рискови участъка. Нивото на реките ще бъде наблюдавано денонощно през следващите три дни и ще се реагира при необходимост.

"Това, което направи държавата, е да осигури пари и те да бъдат дадени на кмета на Община Карлово. За да може той да построи инфраструктурата обаче, трябва да бъдат изготвени проекти. Ако се наложи, ще бъдат дадени още пари. Отпуснати са над 8,5 млн. лв. за ремонт на пътища и водопроводи, още 12 млн. лв. - за възстановяване на инфраструктурата - около 9 млн. лв. са за мостове и 3 млн. лв. за почистване."

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков при посещение в карловското село Каравело в петък. Местните власти, както и тези в село Богдан, обявиха частично бедствено положение заради покачване нивото на реката там и свличане на наноси.

Министър Шишков подчерта, че след потопа в Карловско в началото на септември, държавното дружество „Автомагистрали“, АПИ, строителни фирми, ВиК Пловдив съдействаха безплатно, поясни той.

Кметът на Община Карлово Емил Кабаинавов каза, че през януари, февруари, март ще бъдат избирани проектанти и ще се приемат готови работни проекти. „От април нататък започва строителството. Това е за част от инфраструктурата“, посочи Кабаиванов. Той поясни, че в момента се извършва строителство на пътищата Московец - Богдан и Богдан – Войнягово.

Министър Шишков каза още, че процедурите могат да се облекчат от Народното събрание, а не от правителството.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.