“Пряк резултат върху изборите през април няма да има", обясни Надежда Йорданова

Общо 70 депутати от парламентарните групи на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” внесоха жалба в Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс.

Жалбата е срещу промените, които бяха въведени в рамките на 48-ото Народно събрание в изборния процес. Те протестират най-вече срещу въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват - дали чрез хартиена бюлетина или чрез нововъведената бюлетина, отпечатана от машина. Другата причина според „Продължаваме промяната” е превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини.

“Пряк резултат върху изборите през април няма да има, тъй като решенията на КС действат за в бъдеще”, заяви пред медиите бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

Нейните очаквания са следващият парламент да направи промени в настоящия Изборен кодекс. Според конституционната практика, от приемането на жалба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година, припомни тя.

„Продължаваме Промяната” вече преговаря с ДБ за общо явяване на изборите

“Работим заедно с колегите от “Продължаваме промяната” повече от година, а сегашната ни съвместна инициатива е стъпка към засилване на нашето партньорство”, каза депутатът от ДБ и доцент по конституционна право Атанас Славов в отговор на журналистически въпрос, дали жалбата им е стъпка към съвместно явяване на изборите.

От ДБ и ПП мотивират жалбата си пред Конституционния съд с твърдението, че последните промени в Изборния кодекс противоречат на основни принципи и стандарти, залегнали в българската конституция и в решения на Конституционния съд: принципа на правовата държава, принципа на равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право.

“Демократична България” ще атакува Изборния кодекс в Конституционния съд

„Бързината за приемане на измененията в изборното законодателство доведе до абсурда да се гласува по три начина – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен вот и с машинно гласуване, т.е. въведени са три различни понятия за бюлетини и две различни форми на гласуване”, мотивират се от двете партийни формации.

„Въпреки че експерименталното дистанционно електронно гласуване беше подкрепено с национален референдум, то бе набързо заличено между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс”, заявяват жалбоподателите от ДБ и ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.