Продуктът изчезна от френските рафтове

Често говорим за последиците от инфлацията, промените в климата и войната в Украйна върху отделни стоки и услуги. Този път на фокус е един от любимите кулинарни продукти на милиони французи и не само – горчицата.  През последните месеци обаче продуктът често липсва в супермаркетите във Франция.

Горчицата е една от най-известните подправки във Франция. Консумирана още през Античността, постепенно тя се превръща в емблема на Бургундия, със столица Дижон. Без съмнение сте чували за популярната в цял свят дижонска горчица, е защитена с указ от 1937 г.

След Втората световна война обаче отглеждането на синап - основната съставка на горчицата, постепенно изчезва от територията на Франция . Хранително-вкусовата промишленост продължава да произвежда горчица в Дижон, но от семена, внесени от Канада. Днес актуалните кризи  - суша, инфлация и войната в Украйна, доведоха до изпразване на рафтовете с горчица по френските супермаркети.

Дижонската горчица е класика във френската гастрономия. По ред причини, днес едва 20% от синапа, използван за производството на пикантната подправка, идва от Франция. Канада доставя около 80% от семената, но тежката суша, засегнала страна, намали реколтата наполовина. Това увеличи сериозно цената на горчицата, която изчезна от рафтовете на много френски магазини. За да не се лишава от любимият си кулинарен продукт, французинът започна да си я приготвя у дома.

Бърза и лесна рецепта за домашна горчица - това, от което имате нужда, са синапено семе – може и бяло, въпреки че в оригиналната рецепта за дижонска горчица се използва черно, ябълков оцет, куркума, сол и вода. Смесвате семето с ябълковия оцет и куркумата. Сместа трябва да престои в хладилник за поне 24 часа. След това добавяте останалите съставки и бъркате енергично на ръка, с миксер или пасатор. Получената смес оставяте отново в хладилник за 3-4 дни. Едва след това домашната горчица е готова за консумация.

За разлика от шампанското, което може да се нарича така само ако е произведено в района Шампан, терминът "дижонска горчица" не е законово защитен. Това ни позволява да я произвеждаме навсякъде, а още по-смело да я консумираме както и с каквото пожелаем.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.