Това прогнозира в ефира на NOVA вицепремиерът Атанас Пеканов

От средата на лятото - цените у нас едновременно в лева и евро. Това прогнозира в ефира на NOVA вицепремиерът Атанас Пеканов.

За да няма спекула по щандовете, България вече черпи пример от Хърватия, която въведе еврото като официална валута от 1 януари.

В българския случай от доклад на Еврокомисията ще зависи доколко сме готови за присъединяване към Еврозоната и дали датата 1 януари догодина изглежда реалистична за въвеждането на еврото у нас, като единствено разплащателно средство.

Дали скоро ще виждаме два етикета в магазините и пазарите – в лева и евро, зависи от нивата на инфлация и с каква скорост това или следващото Народното събрание приемат законите. За да се случи това трябва и зелена светлина от Брюксел. Вицепремиерът Атанас Пеканов продължава да е оптимист, че 1 януари 2024 година е реална дата за смяна на валутата.

Ако България изпълни всички изисквания от август, може да има две цени, когато пазаруваме. Това вече се случи в Хърватия през септември миналата година преди страната да замени куната с еврото.

„Обикновено решението се взима юли месец, след което месец след това решението от страна на Съвета на Европейския съюз за влизане, след което през август това трябва да се случи. Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова беше в Загреб, разговаряха с институциите, черпим опит от тях как да избегнем част от проблемите, които са се случили”, заяви Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

Диана Гласнова живее от години в Загреб. Разказва, че и там е имало покачване на цените след влизането на еврото.

„Нека никой да не си мисли, че с промяната на валутата няма да има промяна в цените. Това просто е невъзможно”, смята Диана Гласнова – главен редактор на списание „Родна реч” .

Но за да видим двете цени у нас трябва да се свърши още много работа.

„Инфлацията продължава да бъде прекалено висока, тя започна да спада, но трябва да спадне допълнително. Плюс три закона стоят в парламента и трябва да бъдат приети, за да отговаря нашата законова рамка на европейската”, обясни Пеканов.

Друга въпросителна е дали „Възраждане” ще успеят да съберат необходимите подписи за референдум срещу приемането на еврото. До момента по данни на Инициативния комитет около 100 000 човека са се подписали.

„Може да се окаже, че трябва да се изчака провеждането на референдума, за да се изиска този доклад от Европейската комисия, поне това политически би било правилно”, каза икономистът Стоян Панчев.

А опасенията на хората у нас остават същите – дали цените няма да скочат още. Затова и повечето смятат, че е добре да има цена и в лева, и в евро.

За да няма спекула с цените у нас, държавата трябва да разпише ясни мерки  срещу нея, казва вицепремиерът Пеканов. Основа роля срещу спекулата трябва да изиграят Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.